De Carnavalsoptocht die één keer per jaar door Drabbelterp (Sneek) trekt is een echte publiekstrekker. Duizenden Snekers en andere carnavalsvierders uit de wijde omtrek hebben al ver voor de start van de optocht een plekje gevonden om niets van de kilometerslange optocht te missen. In een meer dan twee uur durende parade trekken meer dan 40 wagens en andere groepen door de stad. Vanaf de wagens wordt het publiek royaal getrakteerd op snoep en andere versnaperingen, sinaasappels, feestartikelen en allerlei andere snuisterijen.

Vast onderdeel van de optocht is het immense confettikanon, dat gedurende de twee uur durende optocht miljoenen snippers over de stad verspreid. Vele toeschouwers nemen, ook als het stralend weer is, speciaal voor het kanon hun paraplu mee, maar niemand ontkomt aan de salvo´s confetti. Het kanon is in Sneek erg populair. Maar ook daarbuiten hebben De Oeletoeters hun kanon meermalen laten meerijden in een optocht. Een dagblad in Wesel (Duitsland) schreef onlangs: Die Höllander aus Sneek verwandelten die Straßen in ein weißes Konfetti-Meer. Drei Wagen von der Stadtreinigung fuhren gleich hinterher (De Snekers veranderden de straten in een witte zee van confetti. De stadsreiniging reed met drie wagens achter het kanon aan om de stad weer schoon te krijgen).

Het publiek vindt het kanon dus prachtig, maar niet alle middenstanders zijn te spreken over de lading confetti die op hun waar neerdaalt. De Oeletoeters hebben daarom een deal met de winkeliers gemaakt: het kanon blijft onderdeel van de optocht, maar we spuiten met mate in de winkelstraten en helpen mee tijdens de zogenaamde Himmeldei de stad weer schoon te maken.